En liktorn er en hard kul eller et område med hard hud på tåen, fotsålen eller hælen som kan være gult voksaktig og flassende, og som kan være sensitivt for berøring eller skape smerter nå man bruker sko. Det er ikke farlig, men kan forårsake ubehag eller smerte på grunn av irritasjon eller betennelse som er forårsaket av presset på den underliggende huden. For å unngå at liktornen skaper ubehag, er det viktig å behandle den.
Hvordan behandler man liktorn?
Små liktorner forsvinner vanligvis av seg selv hvis du fjerner trykket på dem. Hvis du har en liktorn som gir irritasjon eller smerte, er det flere måter å dempe trykket og behandle liktornen på. Når en liktorn behandles, tar det vanligvis to til fire uker før den forsvinner. I alle tilfeller hjelper det å vaske og tørke føttene godt og tilføre dem fuktighet.
Merk at hvis du har ufølsom hud på grunn av dårlig sirkulasjon, diabetes eller nerveskader, bør du oppsøke lege før du behandler liktornen.
- Skraping – Å fjerne en liktorn ved å skrape den bort er bare nødvendig for store, smertefulle liktorner. Skrapingen bør gjøres av en lege eller fotspesialist. Hvis du vil fjerne liktornen selv, kan du file den ned.
- Filing – Hvis du har en liktorn som skaper irritasjon, kan du file den forsiktig ned med en pimpstein for at den skal gjøre mindre vondt. Det er sterkt anbefalt å sørge for at huden er fuktig og myk før du begynner å file. Du bør bløtlegge liktornen i varmt vann i rundt 10 minutter på forhånd. Dypp pimpstein i det varme vannet, og fjern deretter død hud forsiktig i sirkelbevegelser eller bevegelser sidelengs. Pass på at du ikke fjerner for mye hud, for dette kan gjøre at du begynner å blø og lettere får en infeksjon. Fjern heller små mengder om gangen, og gjenta dette jevnlig til liktornen er borte.
- Reseptfri behandling – Slik behandling handler vanligvis om å gi liktornen demping. For eksempel inneholder Compeed®s liktornplaster hydrokolloid-teknologi som gir smertelindring ved demping, beskytter liktornen mot videre gnisning og på samme tid gir området rundt liktornen fuktighet, slik at det blir lettere å fjerne den.
Noen av disse behandlingene som fås over disk, inkluderer salisylsyre, som bidrar til å oppløse keratinstrukturen som gir død hud. Behandling med salisylsyre er tilgjengelig i forskjellige konsentrasjoner i form av krem, pute og plaster.
Etter behandlingen vil den døde huden bli hvit, og den kan files bort. Behandlingen må brukes med varsomhet fordi salisylsyren kan irritere den friske huden rundt, og den skal ikke brukes på sprukne liktorner. Hvis du har diabetes eller dårlig blodsirkulasjon, bør du unngå denne typen behandling eller kontakte lege før du setter i gang.
Liktornplaster som Compeed®s aktive liktornplaster er praktisk å påføre før behandling, og det gir i tillegg umiddelbar lindring av trykket på grunn av hydrokolloid-teknologi. Hvis du følger bruksanvisningen, kan liktornen være borte i løpet av så lite som to uker. Compeed®s aktive liktornplaster gir flere fordeler. Dempingen inneholder en aktiv gelé (hydrokolloid-teknologi) som gir fuktighet samtidig som den beskytter og polstrer liktornen. I midten er det salisylsyre som bidrar til å fjerne død hud.
Forebygging er viktig!
Denne behandlingen lindrer trykket umiddelbart og gjør at liktornen vil forsvinne i løpet av 2–4 uker, men den kommer ofte tilbake hvis trykkilden består. Derfor er det viktig å finne kilden til trykket og unngå det. Ofte er det nok å bytte til mer behagelig fottøy eller bruke demping (tilgjengelig på apotek) til de nye skoene er gått inn. I noen tilfeller kan det hjelpe med innleggssåler. Medisinsk hjelp er bare nødvendig i sjeldne tilfeller.
Når bør jeg søke medisinsk hjelp?
Selv om liktorn ikke er farlig, kan det forårsake irritasjon, betennelse eller til og med ulcerasjon. Hvis du får alvorlig betennelse eller sterke smerter, bør du søke medisinsk hjelp.
Du kan også oppsøke lege hvis du er usikker på om det du har, er en liktorn.
Liktorner som kommer tilbake jevnlig, kan skyldes misdannelser i foten, strukturelle misdannelser i beina, dårlig beintilpasning eller unormal gange. Hvis du er bekymret over hvor ofte du får liktorn, eller hvor lenge du har det, kan du gå til lege eller fotterapeut for å finne ut av de underliggende årsakene. I disse tilfellene kan spesifikk demping eller et innlegg i skoen bidra til å forhindre at liktornen dukker opp igjen. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi.