Gnagsår

Ikke la gnagsår senke farten

4 minutter med lesing
Ikke la gnagsår senke farten Ikke la gnagsår senke farten Ikke la gnagsår senke farten

Uansett hvilken idrett du holder på med, er det ingenting som bør hindre deg i å nå målene dine fra uke til uke. Dessverre kan noe så lite som et gnagsår på foten gjøre nettopp det. Og det skjer ofte – selv for toppidrettsutøvere. Et gnagsår er ikke like alvorlig som en forstuing eller et brudd, men bør likevel ikke tas lett på. Det kan påvirke konsentrasjonsevne, redusere yteevnen og gi belastningsskader i kne og ankel.

Blemmer ved løping

Tenk deg at du er på løpetur. Været er perfekt, og du føler deg bra. Kanskje kan du til og med klare å slå rekorden din. Men plutselig kjenner du en svak, men stikkende smerte på undersiden av foten. Du forstår umiddelbart at det er i ferd med å utvikle seg et gnagsår. Kanskje er de nye sokkene for tykke, eller kanskje har føttene hovnet opp i varmen. Alt du vet, er at løpeturen er over. Det er alltid lurt å behandle gnagsåret så raskt som mulig for å forhindre at smertene blir verre.

Gnagsår og idrett

Idrettsrelaterte gnagsår dannes når foten sklir eller beveges, slik at det oppstår friksjon i skoen mens du løper eller gjør andre idrettsaktiviteter. Det samler seg væske mellom de irriterte lagene av hudvev, og det oppstår en ulekker blemme. Blemmen utvikler seg raskt, og det kan ta flere dager å lege området. Hvis den sprekker, er den utsatt for infeksjon, og det vil gjøre smerten verre og gjøre at legingen tar mer tid.

Gnagsår kan påvirke alle – uansett om du er idrettsutøver, idrettsentusiast eller bare vil komme i bedre form. Aktiviteter som løping, turgåing, fotball eller tennis, fjellklatring eller dans kan alle skape gnagsår hvor som helst på foten. De kan oppstå fra ytterst på tærne (og mellom dem) til hælen, og de kan hindre deg i å utføre aktiviteten din, og det er det jo ingen som ønsker. Men situasjonen kan unngås.

Forhindre gnagsår ved idrettsaktiviteter

Heldigvis finnes det forebyggende tiltak du kan gjøre for å unngå å få gnagsår. Hvis du legger merke til røde områder på føttene etter en treningsøkt eller en løpetur, kan dette være områder som er utsatt for å få gnagsår. Dekk dem med et gnagsårplaster eller prøv Compeeds antignagsårstift – det er en god idé å alltid ha med litt utstyr av denne typen i baggen. Da kan du forhindre at gnagsåret oppstår.

Sko som enten er for trange eller for vide, vil gi mer gnisning og friksjon på foten og tærne. Hvis det er mulig, bør du ha med deg et ekstra par sko når du trener. Hvis du føler tegn til at det kan oppstå gnagsår, bør du stoppe og skifte sko eller bruke antignagsårstift på det aktuelle området. Da unngår du å måtte avslutte treningen. Svette føtter skaper friksjonen som gir gnagsår, så prøv å holde føttene tørre ved å bruke fotpulver eller skifte sokker jevnlig.

Behandle gnagsår ved idrettsaktiviteter

Når du får gnagsår, må du gjøre noe med det umiddelbart for å få minst mulig smerter og for at det skal leges så raskt som mulig. Etter at du forsiktig har rengjort området, kan du sette på et vanntett gnagsårplaster for å dempe trykket på gnagsåret og beskytte det mot skadelige bakterier og skitt. Prøv å unngå skotøy som skaper trykk eller friksjon på såret. Ta aldri hull på blemmen med vilje, men hvis det likevel skjer, rengjør du området med mildt såpevann, dypper det i et fotbad med saltvann i 10 minutter og setter på et nytt gnagsårplaster. Når smertene er under kontroll, kan du fortsette der du slapp.