Mye skjermtid, stress, arbeid og trafikk er ting de fleste av oss opplever i dagliglivet. En av de beste måtene å gjenopprette balansen i livet på er å komme oss ut i naturen. Det finnes ingen bedre måte å drive friluftsliv på enn å ta en ordentlig tur ut. Lukk øynene og tenk på det: de vakre trærne som svaier i vinden, den friske luften av skog, og den deilige stillheten. Den følelsen av velvære vi får etter en time i frisk luft er både givende og meningsfylt. Endelig begynner stresset å forlate kroppen, og lungene blir fylt av frisk luft. Men denne nyvunne gleden kan bli borte på et øyeblikk når du er langt hjemmefra og begynner å få gnagsår. Gnagsår er den vanligste fotskaden for turgåere, og hvis du ikke er forberedt, kan de ødelegge hele turen. Det er ikke ideelt å gå med gnagsår, for friksjonen kan få blemmen til å sprekke, og dette kan i sin tur gi deg en smertefull infeksjon.
Pleie av gnagsår som har oppstått på tur
De fleste gnagsår er ømme og smertefulle – noen mer enn andre – men det finnes noen tegn du kan se etter for å finne ut om gnagsåret er infisert. Før du behandler gnagsåret, bør du vaske hendene med varmt vann og såpe for å unngå at det kommer bakterier i såret. Undersøk området rundt gnagsåret for å se etter varme, opphovning, ubehagelig lukt, puss, smertefulle områder, hull eller hud som skaller av. Søk medisinsk hjelp hvis du tror gnagsåret er alvorlig infisert (for eksempel hvis du ser puss i blemmen).
Riktige sko kan bidra mye til å forhindre gnagsår, men det er likevel best å ha et antignagsår sett for hånden, slik at du kan behandle det hvis du får det. Dette omfatter gnagsårplaster, absorberende materiale (som gasbind) og sårrens. I de fleste tilfeller er det best å ikke ta hull på blemmer, men når man er på tur, foretrekker de fleste å sprekke og tømme dem for væske under kontrollerte forhold – i stedet for å risikere at de sprekker inne i den svette og skitne sokken.